matematikcisemanur.yetkin-forum.com
ARAMIZA HOŞGELDİNİZ!

Join the forum, it's quick and easy

matematikcisemanur.yetkin-forum.com
ARAMIZA HOŞGELDİNİZ!
matematikcisemanur.yetkin-forum.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Takvim Takvim

RSS akısı


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Anket
Kimler hatta?
Toplam 20 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 20 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 242 kişi Salı Ağus. 01, 2017 4:02 am tarihinde online oldu.
Istatistikler
Toplam 898 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: anonim

Kullanıcılarımız toplam 570 mesaj attılar bunda 488 konu

Harezmi ve Bilgisayar

Aşağa gitmek

Harezmi ve Bilgisayar Empty Harezmi ve Bilgisayar

Mesaj tarafından Admin Perş. Nis. 01, 2010 8:47 pm

780-850 yılları arasında yaşadığı düşünülen El Harezmi genelde matematik alanında bilime yaptığı katkılarla tanınır. Ancak El Harezmi’nin özellikle de ülkemizde çok fazla bilinmeyen bir yönü de bilgisayar bilimi alanına yaptığı ‘dolaylı’ katkılardır. Bu nedenle El Harezmi’nin tarihsel çalışmalarına burada kısaca değinmek istiyorum.
Bizim cebir dediğimiz, anglo-saksonların algebra dediği alanın isim babası da El Harezmi’den başkası değildir. ‘Algebra’ ya da cebir kelimesi “al-Kitab al-mukhtasar fi hisab al-jabr va’l-muqabala” adlı kitabından gelmektedir. Bu dünyaca tanınan kitabında lineer ve kuadratik denklem sistemlerinin çözümünü tartışan El Harezmi lineer cebir alanına bir şekil vererek kendinden sonra gelecek pek çok çalışmanın önünü açmıştır. Harezminin çalışmalarında dikkati çeken bir diğer önemli nokta sayıları ve (henüz ortada ciddi bir matematiksel notasyon olmadığından) matematiksel notasyonu kullanmadan doğrudan cümleler yoluyla eldeki sorunun ve dolayısıyla da benzer soruların çözüm sistematiğini açık, net ve sistematik bir şekilde anlatabilmesidir. Kitaplarının - özellikle de cebir ve bugün kullandığımız Hint sayı sistemi üzerine olanların- 12. yüzyılda Latince’ye çevrilmesinin ardından bu sistematik yaklaşım matematiksel notasyonla da zenginleştirilerek algoritma kavramının oluşmasına yardımcı olmuştur. Zaten algoritma kelimesi de El Harezmi’nin adının Latinceleştirilmesinin yanlış anlaşılmasından gelmektedir. ‘Hint Sayılarıyla Hesap’ adlı eseri Latince’ye yazarın adı eklenerek (Al Kwharizmi-Algoritmi) ‘Algoritmi de numero Indorum’ olarak çevrilmiş ve daha sonra ‘algoritmi’ kelimesi El Harezmi’nin kullandığı bilimsel metodun adı haline gelmiştir.
El Harezminin Lineer Cebir çalışmaları ve ‘algoritma’ yaklaşımının bugünkü bilgisayar biliminin temellerini oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayar biliminin tarihine göz atacak olanların orada karşılaşabileceği az sayıda ‘doğuludan’ biri. Bilgisayar biliminin bir ekol olarak kuruluşu 19-20. yüzyılı bulsa da üzerinde yükseldiği temeller çok eskilere dayanmaktadır. Hemen hemen her uygarlık -bu köşeye de adını veren- kendi abaküsünü geliştirmiştir. Her uygarlık kendi sayı sistemlerini geliştirmiştir. Bugün kullandığımız onluk sistem Hindistan sınırları içinde bir yerde icat edilmiş ve kullanılmaya başlamıştır. Yani bir diğer deyişle bugün kullandığımız bilgisayar teknolojisini batıya olduğu kadar doğuya da borçluyuz. Tarihteki her bilim insanı kendisinden önceki tüm bilim insanlarının inşa ettiği binaya bir tuğla daha eklemiş ve onu insanlığın hizmetine sunmuştur. Her ne kadar bugün tekeller bu binaya kendi çıkarları için el koymak istese de bina tüm insanlığın ortak malıdır. Bu binanın tuğlaları kullanılarak inşa edilen yazılımlar da bu nedenle insanlığın ortak malı olmalıdır.
Admin
Admin
Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 376
Tecrübe Puanı : 13152
Reputation : 0
Kayıt tarihi : 03/11/09

http://matematikcisemanur.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz